הידעת? עובדות מעניינות על ראייה ומשקפיים


עולם האופטיקה וחקר העין מרתק את בני האדם כבר אלפי שנים, וגרר אחריו אינספור מחקרים בתחום ונסיונות לפענח את הדרך בה פועלת העין. בעוד רובם מסובכים ודורשים ידע מקדים, הצלחנו לאתר עבורכם כמה עובדות מעניינות וקלילות על העיניים ועל משקפים:

עיניים כחולות. אתם בעלי עיניים כחולות? מדענים גילו כי כל האנשים בעלי עיניים כחולות חולקים קשר גנטי לאותו אב קדמון, שחלה בו מוטציה גנטית. עד המוטציה הזו, לכל בני האדם היו עיניים חומות בלבד… כיום לכ-8% מאוכלוסיית העולם יש עיניים כחולות. בעוד ילדים רבים נולדים עם עיניים כחולות, רוב הסיכויים שצבעם ישתנה בשנים הראשונות לחייהם.

בוכה כמו תינוק. בעוד תינוקות בוכים בערך מהרגע שהם יוצאים לאוויר העולם, העיניים שלהם לא מפיקות דמעות. רק בסביבות גיל 1-3 חודשים, עיניהם יתחילו לדמוע בעת בכי.

קריאה בחושך. בניגוד לאמונה הרווחת, קריאה בחושך אינה מזיקה לעיניים והקביעה שמי שקורא בחושך עלול להזדקק למשקפים, פשוט לא נכונה. אך חשוב לדעת כי קריאה בתנאי אור נמוכים גורמת לעיניים להתאמץ יותר ולכן הן יתעייפו מהר יותר.

כולם בסוף יהיו משקפופרים. בעוד בגיל צעיר רק חלק מהאוכלוסיה זקוק למשקפים, בסביבות גיל 40-45 99% מהאוכלוסיה כבר יהיו זקוקים למשקפים כדי לראות היטב לטווח הקרוב. זאת משום שהעין מזדקנת ומאבדת מגמישותה.

מצמוץ. בממוצע אדם רגיל ממצמץ כ-15-20 פעמים בכל דקה (וכ-14,500 פעמים ביום). פעולת המצמוץ מאפשרת לשמור על לחות העין, ולהגן עליה מפני אבק. מחקרים שנעשו לאחרונה אף טוענים שפעולת המצמוץ מאפשרת למוח לעבד את המידע שקלט ולשמור על פוקוס בראייה.

עגיל זהב. בעבר אנשים האמינו שענידת עגיל זהב על האוזן משפרת את הראייה. ייתכן וזו הסיבה שפירטים נהגו לענוד עגילי זהב, שיוכלו לראות למרחקים בים הפתוח. מאז המחקר התפתח רבות, וכיום נהוג להרכיב משקפים…

משקפי טייסים. בשנת 1936, חברת ריי-באן עיצבה משקפים שישמשו את הטייסים וימנעו מהם סינוור בשעת הטיסה. המשקפים צוידו בעדשות פולארויד, שצורתן מתארכת מעט כלפי מטה, כדי להעניק הגנה מהשמש לטייסים, שנדרשים להסתכל למטה לכיוון המכשור. למרות הפופולריות העצומה של דגם הטייסים, הדגם הנמכר ביותר של ריי-באן הוא דווקא הוויפרר, שבישראל מוכר יותר בשמו – משקפי בטלנים.

אנחנו כאן לכל שאלה